SİRAZ ( Sarıbalık ) Nasıl Tutulur ?

SİRAZ ( Sarıbalık )



Yayılım gösterdiği bölgelerde aptalca ve sarıbalık adlarıyla da bilinen Siraz Sazangiller ailesine bağlı ( Cyprinidae ) Capoeta cinsinin bir üyesidir. Ancak aynı isim benzer ekolojileri paylaşan çoğu minör farklılıklarla birbirinden ayırt edilebilen, diğer capoeta türleri ve alt türleri içinde ortak olarak kullanılır.
Yurdumuzun farklı ekolojilerine uyum sağlamış olarak bilinen altı alt türü bulunan siraz, barbus sonu ve abramis zonu olarak tanımlanan orta ve yüksek irtifalı platolardan daha alçak kesimli vadilerin arasına doğru orta şiddetli akan çaylarla ırmakların geniş dirseklerle dönerek havuzlandığı meralarda varlık gösteren bir balıktır. Bu sular genel olarak, bulunduğu irtifa gereği sıkcalığı 15-17 derecenin üzerine çıkmayan en çok 1.5 m derinliğe sahip, tabanında iri ve yuvarlak taşlarla kaplı kısmen çamurlu kırmalık meralar içeren nehir yataklarıdır.

Bulundukları çevrede yoğun gruplar halinde yayılan sirazlar başlarının önünde alt kısımda konumlanan ve at nalı şeklinde bir ağza sahiptirler. Silindirik ve ince-uzun vücutları ile nehirlerin endamı güzel balıkların başında gelirler. Pulsuz ve geniş başları ve bu balıklara oldukça sempatik ve çocuksu bir çehre kazandırmıştır. Özellikle güney bölgelerimizdeki yaşam alanlarında çoğu zaman bıyıklı balık türleriyle karışık populasyonlar şeklinde varlık gösteren siraz, üreme dönemi arifesinde ve ılıman mevsimlerde karın bölgesinde oldukça hoş sarılıkta yer yer turuncu kızarıklıkta renklenmeler sergiler.

Oldukça ürkek hayvanlar olan sirazlar, rahatsız edilmeyen tenha alanlarda yaşarlar. Sese oldukça duyarlı olan siraz, ani ses ve titreşimlere hıala reaksiyon vererek birdenbire ortadan kaybolmakta çok ustadır. Bu yüzden merasında sessiz ve sakin hareket etmek, siraz oltacılığında dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Bitkisel ağırlıklı bir diyete sahip olan sirazlar, tahıl taneleriyle ve bu tahılların unu kullanarak hazırlanan karma hamurlarla yakalanırlar Ağızları balığın boyuna koşut olarak ortalama bir genişliğe sahip bulunmasına karşın, dar bir boşluğa bağlandığından çok fazla açılamaz ve bu yüzden sirazlar yemi ağızlamak yerine ısırıp sıyırmak suretiyle yutarlar. Bu duru iri yemleri almakta zorlandıkları anlamına gelir ki bu yüzden küçük boyda iğneler ve yemler kullanmanız siraz avı için gayet uygun olacaktır.

Kuvvetli Kafa vuruşlarıyla oltaya karşı mukavemet gösteren siraz en fazla 0,30 mm yumuşak naylon misinanın kullanıldığı 6-8-10 numara kısa dirsekli, çapraz tek iğneli takımlarla rahatlıkla yakalanır.

YEMLER

Canlı Yemler: Toprak Solucanı, tahıl sinekleri ( kurtçuklar )
Taneli Yemler: Haşlanmış Mısır
Hamur Yemler :
1 - Beyaz ekmek hamuru
2 - Mısır unu hamuru
3 - Buğday kırığı + buğday unu + peyniraltı suyu
4 - Mısır kırığı + buğray kırığı + ekmek içi




Yorumlar