Turna Balığı ve Avcılığı

Turna Balığı Hakkında Merak Edilenler
Avlanması beceri ve tecrübe isteyen büyük balıklardan olan Turna balığı, nehir ve göllerde yaşar. Her zaman tezgahlarda görmeye alışık olmadığımız bu tatlı su balığının çeşitlerini, avcılığı ve faydaları ile ilgili detayları yazımda bulabilirsiniz.
Turna Balığı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Turna balığı çok çetin bir balık türü olmakla birlikte boyu 2 metreye, kilosu 30 kilograma kadar çıkabilen büyük balıklardandır. Eti sevilir ve lezzetlidir. Turnabalığıgillerden olup tatlı su balığıdır. ince ve şık pullarla örtülü güzel bir görünüme sahiptir. Bu dev turna balığı çeşidini ülkemizde görmek pek mümkün değildir. “Turna balığı ne yer?” diye merak edenler için balığın vahşi sayılabilecek derecede bir etobur olduğunu söylemeliyiz. Vahşi tanımlaması, gerektiğinde kendi yavrularını da besin olarak kullanmasından gelir. Yavru turna balığı 1 aylıkken etrafa saldırmaya başlar.
Vücut olarak torpil şeklini almıştır.Küçük ve düz pullarla örtülü baş büyüktür. Burun oldukça uzun yassılaşmıştır. Ağzı büyük ve dişli olup alt çene öne doğru uzanmış ördek gagası şeklini almıştır.
Turna balığı dişleri, sivriliği ve keskinliğiyle kedi dişlerine benzer. Dişlerinin sivriliği, yırtıcılığı ve etobur olması nedeniyle tatlı suların köpek balığı olarak tanımlanır. Dünyada bulunan bazı türlerinde 100 yılı bulan yaşam ömrü de Turna balığıyla ilgili ilginç bilgiler arasındadır.
Turna balığı av sezonu nisan ayında başlar. Aralıktan mart sonuna kadar avlanması yasaktır. Turna balığı mevsimi, temmuz ve aralık arasındaki dönemdir.
Turna Balığı Çeşitleri Nelerdir?
Avrupa turna balığı, iri turna balığı ve kırmızı yüzgeçli turna balığı başlıca turna balığı çeşitleri arasında sayılabilir. Turna balığı denizlere açılan nehir ve göllerde yaşar. Avrupa, Asya ve Amerika’nın iç sularında yaşarlar. Ülkemizde ise Karadeniz’e dökülen nehir ağızlarında görülür. İç kısımlarda barajlarda ve Sazlıklarda doğal olarak yaşamasının yanı sıra Turna balığı yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
Ülkemizde bulunan Turna balığı çeşitlerinin boyları 1 metreye yakındır. Turna balığı, çiftlik üretimine uygundur. Ülkemizde sadece bir tür Turna balığı bulunur ve uzun yıllardan bu yana turna balığı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Turna balığı çiftliği, iyi planladığında verimli bir üretim sağlar. Turna balıklarının yumurta dökmesi için 2-3 yaşlarına ulaşması gerekir. Ayrıca yumurtalarıyla havyar üretimi için de uygun bir balıktır.

Turna Balığı Avı Nasıl Yapılır?
Turna balığı hızlı yüzmesi nedeniyle balıkçıların elinden kolayca kurtulabilir. Turna balığı ile balıkçılar arasındaki bu çekişme, sportif avcıların ilgisini çeker. Turna balığı yakalama için balığın ağırlığına uygun turna balığı malzemeleri kullanmak gerekir. Turna balığı avları için önceden turna balığı takımı hazırlamanız gerekir. Balığın gücüne uygun bir turna balığı oltası kullanmak hem avlanma açısından hem de kazalara karşı tedbir olarak önemlidir.
Avlanmaya başlamadan önce “Turna balığı ne zaman avlanır?” sorusunu kendinize sormalısınız. Aralık ve nisan ayı arasında bulunan bir ayda değilseniz av yasağı olmadığı için ava çıkabilirsiniz. Turna balığı avcılığı, oltayla sabit bir noktada bekleyerek ya da tekneyle hareket halindeyken iki teknikle yapılır. Turna balığı genellikle avını gezerek değil sazlık ya da kayalıklarda bekleyerek avlar. Çevresinde hareket eden birçok şeye turna balığı saldırısı gerçekleşebilir.
Turna balığı avı kullanılan yem türüne göre suni yemlerle avcılık ve doğal yemlerle avcılık olmak üzere iki sınıfa ayrılabilir. Turna balığı yemleri konusunda avcıların yoğunlukla tercih ettiği turna balığı rapalası ve turna balığı kaşıkları kullanmanız avlanmayı kolaylaştırır. Piyasada değişik boyutlara ve şekillere sahip rapalalar bulabilirsiniz. Turna balığı sahte yemi yutup avlandıktan sonra, dişlerinin keskinliğinden korunmak için kargaburun benzeri bir alet kullanmak gerekir.
Yorumlar
Yorum Gönder